Casper Markdanner, 15331618 (85 år)

media/Gravsten over Casper Markdanner og Sophie Oldeland.jpg
Navn
Casper /Markdanner/
Fornavne
Casper
Efternavn
Markdanner
Født
Fars død
Død
1618 (85 år)
Familie med forældre
far
mor
ham selv
Familie med Sofie Oldeland
ham selv
samlever
Note

Om Casper Markdanner:
Hans herkomst kendes ikke, men sagnet fortæller, at han var uægte søn af Christian 3. og en skomagerdatter fra landsbyen Andst ved Kolding. Det meget usikre sagn er understøttet af Caspar Markdanners uomtvistelige interesse og omsorg for Andst Kirke.
En anden kirke de havde hans interesse var Egtved:
­http­://­www­.­egtvedkirke­.­dk­/­kirkens_historie­.­htm­

Sikkert er, at han ikke var født adelig, men kom fra et hjem med huslærer til ham til hans 12. år. Han kom i skole i Roskilde og herfra til Hamborg. I de næste 25 år opholdt han sig i flere europæiske lande, hvor han gjorde krigstjeneste. I Østrig kom han til det kejserlige hof og blev her adlet i 1571.
Den danske rigshofmester Peder Oxe opfordrede ham til at vende hjem til fædrelandet, hvilket han gjorde i 1574 og fik ansættelse ved hoffet. Han var først fanejunker, avancerede til køgemester, hvorefter han i 1585 af kong Frederik 2. blev gjort til lensmand på Koldinghus, en post, han bestred gennem de næste 32 år.
I 1577 havde kongen skænket ham herregården Rønningesøgård på Fyn, og 60 år gammel forøgede han sit gods med Vejlegård på Fyn ved at gifte sig med den 15-årige Sophie Oldeland.

Fra Historisk Atlas:
I 1537- lige efter reformationen finder vi i kronens godsfortegnelser Søgård som en fæstningsgård af dobbel størelse og dertil 16 andre gårde i Rønninge by, stort set hele landsbyen altså, med to af de i lat tre vandmøller i sognet. Fyrre år efter belønnede Frederik II imidlertid sin hofjunker og køgemester Casper Markdanner med et skøde på Søgård og en del af Rønninge godset, og det blev der talt meget om, for rygterne gik, at Markdanner var kongens uægte halvbroder, og noget var der nok om snakken. Moderen skulle blot være en skomagerdatter i Kolding, og sønnen var ikke født adelig. Men en omhyggelig uddanelse og mange års udenlandsk krigstjeneste blev belønnet med en adling d. 14 september 1572 foretaget af sleve kejseren. Navnet Markdanner var ikke set før, men byt om på stavelserne - og vi har Danne(r)mark. Tilmed opkaldtes sønnen "Frederik"! Caspar var klar til at vende hjem i sin halvbrors tjeneste, og blev ud over Søgård især betroet posten som lensmand på det vigtige Koldinghus Slot, skønt den lokale adel murrede mod opkoblingen.
Efter sit sene giftemål med Sofie Oldeland i 1592 gik Markdanner i gang med at bygge Søgård op til et præsentabel godt.