Christen Olling, 1750

Navn
Christen /Olling/
Fornavne
Christen
Efternavn
Olling
Ægteskab
Datters fødsel
Ægteskab
Død
omkring 1750
Familie med Johanne Bodsdatter
ham selv
hustru
Ægteskab Ægteskabfør 1702
1 år
datter
Familie med Maren Pedersdatter
ham selv
hustru
Ægteskab Ægteskabomkring 1726
Note

Kilde: http://www.eop.dk/2029.htm
Olling bestod i gl. Dage af 2 Gaarde, der ved Aar 1600 laa under Tanderup og tilhørte Slægten Sehested. I 1688 tilhører Gårdene Slægten Quitzow. Sædskiftet er i 1683 omtrent som i Paarup, og Jorden hviler i 6 Aar. Den betegnes som >skarp<. Der avles til hver Gaard 11 læs ond Hø, og der er >ond< Græsning til 10 Høveder. Ildebrand i Heden til Fornødenhed. I 1789 er hver af Gaardene delt i 2 Halvgaarde, og i 1844 er der ved yderlige-re Deling opstaaet 9 Ejendomme.
Vestergaard:
Kr. Assing nævnes 1702. Han bor da i Olling, som det synes i denne Halvgaard, og skøder dette Aar til >ærlig og gudfrygtige Pige Johanne Bodsdatter, Halvdelen af den Gaard i Olling, som Anders Jakobsen (hans Fader) tilforn har iboet, og som jeg, Kr. Andersen, nu ejer og besidder; i Moesgaard den Del, som Enken Kir-sten, salig Mads Mouridsens, nu ibor, samt Halvdelen af Lervadskjær i Snejbjerg<. Kr. Kristensen, som jo nok er Kr. Andersens Søn, nævnes 1720 som Selvejer, han ejer tillige den Gaard, som Kr. Larsen tidligere har >været antegnet for<; men som han nu har solgt til Kr. Kristensen. I 1723 er der Skifte i Anledning af hans Død. Besætningen er efter den Tids For-hold meget stor og bestaar af 2 Heste, 5 Stude, 4 Køer, 1 Kvie med Kalv, 21 gi. Faar, 12 Aaringsfaar, 10 Lam, 1 gi. hvid Galt. Der er saaet 4 Td. Rug og ventes en Avl paa 11 Td., naar Tiende er fradraget; 1 Vi Td. Land med Byg ventes at give 5 Vi Td. plus Tiende; 10 Sk. Havre ventes kun at give Udsæd og Tiende. - I 1747 nævnes atter en Kr. Kristensen, formodentlig Sønnen. De 2 Vestergaarde gaar atter ud af Selveje og ejes senere af Pastor Bang i S. Omme, af hvem Kr. Fiskbæk købte denne Halvgaard som Selvejer 1781. Han lod i 1805 Svenning Svenningsen udstykke den, hvorved den deltes i 3 (N. 31, 35 og 61) samt nogle Parceller.
(Kilde: "Assing sogn i Hammerum Herred" af Kjærsig og Sulkjær).

Ringkøbing amt, Vorgod sogn, 1709-1817, opslag 93.
die 25. Februar fødde Michel Herreborgs Hustrue 1 Datter, som Dom: Reminisiere S: 1mo Martii var i Kirke, blev døbt og kaldet Maren. Christen Ollings Hustrue i (Assing) nafnlig Maren Pedersdt. bar hende. faddere vare Christen Olling, Niels Hansøn i Trøstrup, Apolone Pedersd. og Jeppe (Mathiasens) Hustrue (Anne) Pedersdt. item (Mette) Hansdatter i Trøstrup.

Chr. Olling dør omkring 1750, mærkeligt nok er der ikke et skifte efter ham under Lundenæs amt. Men han har muligvis solgt selvejerretten til andre på det tidspunkt, eller der kan evt. være et skifte i tingbogen. Han søster Mette var i øvrigt først gift med selvejeren Søren Pårup og derefter med Niels Bodsen, så det er den kreds af lidt bedre stillede bønder / handelsfolk vi her har med at gøre.

Der er en teori om, at Christen Ollings far Christen Poulsen er en slægtning til møllerfamilien i Kibæk og dermed formentlig også til den Peder Poulsen der en kort tid ejede Tanderup. (det kunne vel teoretisk set være sidstnævnte der dør i Storgaard 1717 men så er vi nok for langt ude i gætteriet.)

Bemærk at Assing Sogn nævner et skifte efter Kr. Olling i 1723. Det er en fejl, årstallet skal være 1725 og det er ikke efter Kr. Olling men efter hans kone Johanne Bodsdatter.