Niels Mortensen, 16101689 (79 år)

media/Niels Mortensen Sønderside.jpg
Navn
Niels /Mortensen/
Fornavne
Niels
Efternavn
Mortensen
Født
Søns fødsel
Datters fødsel
Mors død
Søns fødsel
Datters ægteskab
Søns ægteskab
Datters ægteskab
Fars død
Død
før 1689 (79 år)
Familie med forældre
far
mor
ham selv
Familie med Mette Nielsdatter
ham selv
samlever
søn
søn
søn
datter
søn
16361702
Født: omkring 1636 26 Vester Bredmose, Ho
Død: 8. november 1702Vester Bredmose, Ho
2 år
datter
datter
søn
Note

Han er født ca. 1610 ved Sønderside, Ho sogn, og døde før
23.8.1689 i Ho sogn. I bogen "Danmarks kirker" udgivet af Nationalmuseet, kan side 1378-79 læses, at der på Ho kirkegård "er placeret en gravsten, hvor en del af indskriften siger, at Niels Mortensen af Ho døde i december i sin alders 48. år engang i 1680-erne. (Det er en fejl, idet der skal stå 78 år).
stenen, en grå sandsten på 198 x 69 cm, er revnet på midten.
Der er indhugget forskellige kristne symbolerm.m. Under et
timeglas ses i et aftrappet felt initialerne "NMS" og "MND" for Niels Mortensen og hans hustru Mette Nielsdatter.
stenen lå 1862 "i våbenhusdøren",delvist med våbenhusets mur over sig. (Synsprotokol 1862 ved præsteembedet).
Den henligger nu blandt andre ældre gravminderi kirkegårdens nordvestre hjørne. Niels var selvejer og skipper i Sønderside
og senere i Ho. Han var også en hård kreditor, hvilket kan ses af følgende udskrift af tingbogen for Kjærgaard Birketing fredag den 8.7.1649:
Hans Bertelsen i Oksbøl og Jes Christensen ibid. vidnede med oprakte fingre og ed, at de den 12. marts næst forleden var i Oksbøl med Rasmus Madsen i Hoe, som da var i fogedens sted, udi Tomis Jepsens boe og gård, og der, efter lovlig forfølgning, udsatte og tilvurderede Niels Mortensen på Sønderside for gæld han var ham pligtig. Først en brun hoppe for 18 sletdaler, en sort hoppe for otte sletdaler, en gammel vogn for 10 mark penning, en bagplov og jernet for 2 sletdaler, en gammel kiste for 6 mark, en blå drejls sengeklæde for 4 mark penning, et lagen for 4 mark penning, Og var forne Rasmus Madsen og Tomis Jepsen nu i dag til vedermåls ting da dette vidne blev taget. Søren Vollesen i Kjærgaard tog vidne på Niels Mortensens vegne.
Den her omtalte Thomas Jepsen var øjensynligt en uheldig
mand, for følgende kan læses i Vester Horne Herreds tingbog
den 6.5.1676:
For retten fremkom efter skrevne ærlige og forstandige dannemand Niels Olesen i Oksbøl delefoged til Hesselmed, Nis
Iversen, Laurids Bachensen Smed ibid., Hans Christensen i Markskiel, Knud Jessen ibid., Christen Nielsen i Skjødstrup,
Jens Hansen, Ebbe Jessen ibid., Christen Eskesen i Vrøgum, Thue Bachensen i Tarp, Jørgen Esbensen i Løftgaard og Søren Hansen i Aasted, og alle endrægtelige med ed og opholdne fingre vidnede: At på fredag næst forleden 8 dage
om halv middagstide, er der opkommet en ulykkelig ildebrand
i Oksbøl udi Thomas Jepsens husværelse; så og hvis han og sin fattig hustru havde brændte, så de gik ganske blot og nøgne derfra, og var nær selv forbrændt af ildens lue. Ethvert fromt hjerte det sig til hjerte tager, og sig over de gamle ægtefolk forbarmer, tagende løn af den allerhøjeste gode Gud, som slig miskundelig gerning i den evige glæde vil belønne. og var Thomas Jepsen stokkenævn begærende.

Niels og Mette blev oprindelig begravet inde i Ho kirke, men nu ligger deres gravsten på kirkegården. Niels og Mette boede først ved Sønderside fiskerleje i Ho sogn.
H.K. Kristensen beskriver i sin bog " Gamle sydvestjyske fiskerlejer" sønderside således:
Sønderside var mere end et fiskerleje. Det var en havneby
og handelsplads. Her stod rækker af periodisk beboede boder
for bønder fra egnen og fiskere langt borte fra, fra Varde, Ribe og Sønderjylland og for fiskeopkøbere og handelsfolk.
Men der var også huse, hytter og boder til fast beboelse for »erhvervsfiskere«, søfolk, håndværkere og handlende. Forholdene her lignede i nogen grad dem, vi kender fra Ribe.
Når Vester herred allerede i middelalderen sendte en flåde
på 13 store skibe med mindst 118 fiskere ombord til Helgoland,
er der næppe tvivl om, at de fleste er kommet fra Sønderside, for det største fiskeri har lejet åbenbart haft i middelalderen.
Efter reformationen tilskriver kongen 1545 almuen, som fisker
fra Sønderside, Ho og Oxby, at de skal give deres præster deres madfisk. Fiskerne har måske ment, det kunne undlades under den nye tingenes tilstand.
I tingbøgerne omtales Niels og Mette mange gange. Blandt
andet har skriveren Peder Staal (Stall) den 16.11.1621
indført følgende i Kjærgaard Birketings tingbog:
Niels Mortensen ved Sønderside på sin moder Kirsten Mortens
ibid. hendes vegne havde deele og fjerde ting til Line Hanskone på Sønderside for 13 sletdaler og 3 mark danske.
Så mødte forne Line Hanskone og forpligtede sig at betale
forne Kirsten Mortens forne 13 daler og 3 mark danske til
pinsedag nu førstkommende skadesløs, hvilket Kirsten Mortens
ikke selv ved hendes ed vil bekende deraf var betalt.
stod Line Hanskone med Niels Mortensen til vedermålsting.
Heraf ses, at Niels's moder hed Kirsten. Hun var gift med Morten Nielsen.

Vester Horne rerreds tingbog:
Afkald for arv efter Niels Mortensen i Hoe.
Fredag 23. August 1689. For retten fremkom Søren Nielsen i Hoe med skriftlig fuldmagt af sine søskende og svogre, dateret Hoe den 16. August. 1689, som i dag blev læst og paaskrevet. Og efter dets indhold tog forne Søren Nielsen, paa sin egen og paa Peder Nielsen i Bredmose, Niels Nielsen i Hoe, Niels Nielsen i Bredmose, Mads Jensen i Hjerting og Søren Hansen i Hoe deres vegne, Bertel Bodsen i Hoe i Haand, og gav ham en fuldkommen tryg og uigenkaldende afkald for fødte og ufødte, for alt hvis de arveligen kan være tilfaldet og berettiget efter deres og deres hustruers salig forældre salig Niels Mortensen og salig Mette Nielskone af Hoe, det være sig udi sølv og rede penge, bo og boskab, korn og kornsæd, engjord og al andet rørende og urørende, intet undtaget i nogen maade, det være sig ved hvad navn det helst er, eller med nævnes kan. Og kendes forne Søren Nielsen på sin egen og samtlige forskrevne deres vegne for dem og deres arvinger ingen ydermere lod, del, ret eller rettighed at have udi, eller til nogen videre arv eller krav efter salig Niels Mortensen og salig Mette Nielskone at kræve eller kræve lade efter denne dag, men dem derfor at have annammet og opbåret rede penge, fyldest og fuld værds afbetaling. Så forne Søren Nielsen, på sin og samtlige forskrevne deres vegne, takkede forbemeldte Bertel Bodsen og hans hustru, Kirsten Nielsdatter godt for god betaling, rigtig skifte og deling, og for nøjagtig afklaring i alle måder, og herhos lovede og tilforpligtede Bertel Bodsen og hans hustru og deres arvinger· aldeles kvit, fri, ledig og kravsløs for forskrevne arv. Og stod Søren Nielsen med Bertel Bodsen i dag til vedermål da dette afkald gik beskrevet".

Kilde: Niels Pedersen og Ingeborg Christensdatter i Janderup af Holger Hertzum Larsen

Medieobjekt
media/Niels Mortensen Sønderside.jpg
media/Niels Mortensen Sønderside.jpg