Jep Persen Høst, 15391592 (53 år)

Navn
Jep Persen /Høst/
Fornavne
Jep Persen
Efternavn
Høst
Født
før 1539 49
Søns fødsel
Fars død
Søns ægteskab
Søns fødsel
Død
før 1592 (53 år)
Familie med forældre
far
ham selv
Familie med Ukendt Ukendt
ham selv
samlever
søn
-36 år
søn
Note

Jep Persen Høst er død før 1592 i "Krarup" i Tistrup Sogn, øster Horne Herred. Første gang vi støder på ham er i et pergament i Nørholm Godsarkiv, nu i Landsarkivet for Nørrejylland i Viborg, dateret 14.4.1539, hvor han er sandemand i en sag om et byggested kaldet Søndersiig.
I samme sag er hans far Per Høst tingholder. De sætter begge deres segl under dokumentet, 1544 "Mandagen nest for Pallem Søndagh" fortæller et pergamentbrev, at Jep Høst bor i Lund i Tistrup Sogn, han er da "brewiser" for Hr. Hans Svanning decanus i Ribe, og Jep Høst beder da de som har kirkejord i fæste, at drage til Ribe for at ta deres fæstebrev fornyet. 1548 bor han også i Lund.
Den 19. juni 1553 er han sættedommer, og fra omkring 1558 synes han at have afløst faderen som herredsfoged.
1568 var Jep Høst blevet overfaldet af nogle folk fra Lærkeholt i Ansager Sogn. I Kanceliets Brevbøger 17.12.1568 ses følgende brev til Mogens Krag: "Til Mogens Krag. Da nogle af hans bønder i Lærkeholt have overfaldet Jep Høst, Herredsfoged i østre Herred, og nogle af Dronningens Tjenere til Koldinghus og endnu true dem, skal han tage boven af sine Tjenere paa, at de ville være de andre ubevarede, uden hvad de kunne gøre med loven" (Udtog i T. 10, s.493b).
Kilder:
Ribe Bispearkiv (C.4) og Nørholm Godsarkiv - begge nu i Landsarkivet for Nørrejylland. "Slægtsbog for efterkommere efter Søren Jensen født 1813 gårdejer i Galtho, Tistrup Sogn" af Dansk Slægtsforskning, Fredericia 1960

I Ribe Bispearkiv findes en bog med afskrifter af gamle dokumenter. Heri findes en afskrift af et dokument fra "mandagen nest for Pallem Søndagh 1544, hvor Jep Høst nævnes at bo i Lund. Han var da "brevviser" for Hans Svanning decanus i Ribe, og Jep bad da de som havde kirkejord i fæste,
at de ville drage til Ribe og forny fæstebrevet.
I et andet dokument fra 1548 mandagen næst for Midfaste,
nævnes han som sandemand, og boende i Lund. Dokumentet findes i Nørholm godsarkiv, Landsarkivet, Viborg.

I 1572 tar han fæstebrev på Ansager Sogns kongetiende, som han havde i 20 år, for derefter at overdrage det til sønnen Jens Høst, hvilket faldt nogle for brystet, at tiende var fæstet til en udensognsmand, så der blev en sag ud af det.
Det endte med at domprovsten bortfæstede tienden til Mads Christensen i Stenderup, der gav 6 ørte mere og betalte Jep Høsts søn indfæstning og en hæderlig "foræring".
I "Koldinghuus Jordebog 1573" er indført følgende: "Jep Høst i Krarup, Tistrup sogn, svarer 1 ørte rug, item 2 ørte rug, 2 ørte byg, 1 faar, x vengi i udmark af et gadehus i Tistrup, 8 skilling af en stugeng paa x læs veng ved Lundsbæk aarligen Ih daler".
I et kongebrev af 1578 hedder det, at Jep Høst, der en tid havde tjent som delefoged til Koldinghus og siden som herredsfoged i øster Horne Herred, for livstid fritages for halvdelen af sin landgilde og for al ægt, arbejde og andet tynge af sin gaard.